075 - 615 10 45 info@topbrandwachten.nl

Rijksgediplomeerde brandwacht of industriële brandwacht?

Regelmatig krijgen wij de vraag wat het verschil is tussen een Rijksgediplomeerde brandwacht en een industriële brandwacht. Hieronder leggen wij de belangrijkste verschillen uit.

 

Een Rijksgediplomeerde brandwacht heeft de volledige brandweeropleiding bij een brandweerkorps doorlopen. Hij/zij beschikt over de noodzakelijke theoretische kennis en heeft heel veel praktijkervaring opgedaan bij een brandweerkorps. Vele Rijksgediplomeerde brandwachten zijn nog steeds lid van een brandweerkorps. Het opleidingstraject van een Rijksgediplomeerde brandwacht duurt veel langer dan het opleidingstraject van een industriële brandwacht.

Vanuit de verzekering, gemeente of lokale brandweer kan de inzet van Rijksgediplomeerde brandwachten verplicht gesteld worden. Wij zetten onze collega’s in op zowel ad-hoc basis als op projectmatige basis. Als u een Rijksgediplomeerde brandwacht via TopBrandwachten inhuurt, bent u verzekerd van kwaliteit en daarmee de veiligheid van uw personeel, klanten en van een ieder die op dat moment aanwezig is. 

Wilt u weten wat onze brandwachten voor u kunnen betekenen? Kijk dan op onze pagina ‘brandwacht huren’.

Een industrieel brandwacht heeft in tegenstelling tot een Rijksgediplomeerde brandwacht niet de volledige brandweeropleiding bij een brandweerkorps doorlopen en heeft hier dus ook geen ervaring opgedaan. Hij/zij is wel getraind in het houden van toezicht op risicovolle werkzaamheden, op het verrichten van gasmetingen en op uitvoeren van inspectierondes. Daarnaast weet de industriële brandwacht hoe op te treden bij een calamiteit en onderneemt waar nodig actie, zoals bijvoorbeeld het alarmeren van hulpdiensten.

Een industrieel brandwacht heeft een opleiding gevolgd bestaande uit verschillende modules, zoals VCA-VOL, kleine blusmiddelen, waterafvoerende armaturen, EX-OX-TOX en veilig werken als buitenwacht.

Check altijd of u vanuit een bevoegd gezag verplicht bent een Rijksgediplomeerde brandwacht in te huren of dat een industrieel brandwacht ook volstaat. Voor advies, neem vrijblijvend contact met ons op.